welke functies wil ik hebben?Dit vond ik uiteindelijk de leukste vraag bij het uitkiezen van een decoder. Want nu kon ik eindelijk iets zelf bepalen, ik wilde mijn besturing natuurlijk zo realistisch mogelijk hebben. Al snel kwam ik erachter dat ik de keuze had uit de hoeveelheid snelheidstappen, lastregeling, een rangeerfunctie, het gebruik van realistisch op en afremmen en de keuze voor extra uitgangen voor bijvoorbeeld SUSI of LISSY. In het begin heb ik veel gelezen om te voorkomen dat ik de verkeerde decoder zou kiezen. Daarom heb ik voor u op deze pagina alle functiemogelijkheden van de meeste digitale Uhlenbrock decoders op een rij gezet.

Licht en functie uitgangen
De meeste digitale decoders hebben vaak nog extra uitgangen voor het aansturen van verlichting en andere functies. De functies kunt u aansturen via de functietoetsen op de digitale centrale. Belangrijk is om de maximale uitgang en totaal belasting in de gaten te houden zodat deze niet overschreven wordt.

SUSI-Interface
Decoders die voorzien zijn van een SUSI-Interface kunnen worden voorzien van een externe soundmodule of een externe functiedecoder. Geluid of extra functies kunt u dan via de locdecoder aansturen.  

LISSY-Uitgang
Decoders met een LISSY-uitgang zijn moeiteloos te gebruiken voor het individuele LISSY-besturingssysteem. De LISSY mini zender 68400 kan direct aangesloten worden op deze decoder. 

Snelheidsstappen
Hoe meer snelheidsstappen een decoder heeft hoe nauwkeuriger deze de snelheid kan regelen. Het Märklin-Motorola protocol (oud en nieuw) werkt standaard met 14 snelheidsstappen. Bij gebruik van het DCC-protocol kan er gebruik worden gemaakt van 14, 27, 28 of 128 snelheidsstappen. 

Lastregeling
Bei decoders met lastregeling zorgt deze regeling ervoor dat de snelheid van de loc altijd constant blijft. Dit is erg handig wanneer een loc een helling op rijdt of als de hoeveelheid wagons vergroot wordt.

Rangeren
Bij de meeste Uhlenbrock decoders is er een optie om het rangeren zo precies mogelijk na te bootsen. Met de functietoets F3 wordt deze optie (indien aanwezig) op de decoder ingeschakeld. Het is nu mogelijk om de rijsnelheid met zeer kleine stappen aan te passen.

Automatisch op en afremmen
Bij de meeste Uhlenbrock decoders kunt u met de functietoets F4 het automatisch op en afremmen inschakelen. De decoder zorgt ervoor dat bij het verminderen van de snelheid de locomotief niet abrupt maar zeer realistisch vertraagd. Ditzelfde geldt bij het optrekken van de locomotief waarbij deze op een realistische manier zal versnellen. De functie werkt ook op momenten dat de locomotief spontaan van snelheid veranderd door bijvoorbeeld een rood sein. De manier waarop de locomotief versneld of vertraagd kan uiteraard naar uw persoonlijke wensen worden ingesteld.

De decoder bij Analoog gebruik
Wenst u soms naast digitaal rijden ook analoog te rijden met uw locomotieven dan is dit bij de meeste digitale decoder merken niet mogelijk. Uhlenbrock heeft ervoor gezorgd dat de decoder detecteert of er analoog of digitaal gereden wordt. Indien er digitaal wordt gereden zal de decoder worden uitgeschakeld en reageert de locomotief op de signalen die van de transformator komen. U kunt zo dus zonder moeite uw treinen ook op een analoge baan laten rijden.