LISSY van UhlenbrockVraagt u zich ook weleens af waar de locomotief zich nu bevindt op uw baan?
U bent niet de enige, bij het manueel aansturen is dit een veelgehoorde vraag. Op kleine en overzichtelijke banen is deze vraag natuurlijk snel beantwoord. Maar wat als u baan groter is of als u beschikt over een aantal schaduwsporen, dan wordt deze vraag beantwoorden al een stuk lastiger.

Gelukkig is er een oplossing, en nee u heeft er geen computer voor nodig. Uhlenbrock heeft namelijk het LISSY-systeem op de markt gebracht. Bij dit systeem heeft elke locomotief op uw baan een zender die communiceert met diverse strategisch geplaatste ontvangers op het spoor. Zodoende weet u dus altijd waar uw locomotief zich bevindt.

Op deze manier kunt u met LISSY uw modelspoorbaan verdelen in blokken en deze met LISSY ontvangers bewaken. Bij het passeren van een ontvanger met een loc weet u direct waar deze loc zich op uw baan bevindt. Afhankelijk van de locatie kunnen er zo digitale opdrachten worden gegeven.

LISSY in combinatie met de Intellibox
Gebruikt u de Intellibox II i.c.m. het individuele locomotief besturingssysteem LISSY dan kunt u op elk gewenst moment de positie zien waar uw locomotieven zich op de baan bevinden. Roept u bijvoorbeeld Locomotief met de naam Helvetia op dan ziet u direct op het display dat deze loc zich bevindt op spoor 2 bij station Bonn. Wanneer u de BR50 oproept dan ziet u direct dat deze loc op spoor 5 in het schaduwstation staat.

Locpostie met Lissy & Intellibox van UhlenbrockHet Display van de Intellibox is ingedeeld in drie gedeeltes:

  • Aan de linkerkant is een locomotief genaamd Helvetia te zien welke opgeslagen is in de locdatabank van de Intellibox. De verschillende functies van deze loc staan weergegeven evenals de huidige snelheid in KM/H. Boven de naam van de locomotief is te zien waar de loc zich op dit moment bevindt. Het weergeven van de locatie kan alleen in combinatie met het LISSY-systeem

  • In het middelste gedeelte ziet u 16 verschillende schakelmogelijkheden zoals wissels, seinen en zelf hele trajecten. Met een druk op de knop kunt u zo eenvoudig wissel omzetten. Daarnaast ziet u aan de hand van de symbolen in een oogopslag de huidige positie van de wissel, sein e.d.

  • Aan de rechterkant ziet u de standaardweergave van een loc welke niet bekend is in de database. In dit geval heeft de loc adresnummer 56. De verschillende functies kunnen met de functie toetsen aan de rechterkant ingesteld worden. Doordat de loc niet bekend is in de database zal de snelheid worden aangegeven in snelheidsstappen.