Hoogte zorgt vaak voor een interessant sporenplan

Faller S bahn stationHet maken van een interessant sporenplan op de beschikbare ruimte is vaak een kwestie die menig modelspoor liefhebber bezighoudt. Als advies geef ik vaak aan dat het verstandig is om te werken met hoogteverschil.
 
Werken met hoogte op "platte" modelspoorbanen
Nu zult u denken dat u hoogteverschil alleen realistisch kunt toepassen in berglandschappen. Niets is minder waar. Als u wel eens in de grote Duitse steden bent geweest zult u zien dat het spoor vaak dwars door de stad loopt op verhoogde spoordammen. Veelal in gebruik door de Duitse sneltram, de S-Bahn.
 
Deze spoordammen zorgen voor een dynamisch geheel op uw baan. De ruimte ernaast kunt u dan perfect gebruiken voor uw stad of zelfs een rangeerterrein.
 
Een tweede voordeel van het gebruik van deze spoordammen is het feit dat u leuke details kunt aanbrengen zoals winkels onder het spoor, viaducten of graffiti op de muur.
 
Hoe maak je een realistische spoordam
Het maken van een realistische spoordam is niet moeilijk. Faller heeft namelijk sinds 2020 een vijftal nieuwe H0 spoordam bouwpakketten in het assortiment waaronder een dubbelspoor S-Bahn station. De verschillende delen variëren van losse arcaden muren, een S-Bahn viaduct en arcaden met winkels.
 
Voorzien van ballastbed
De verschillende spoordammen met arcaden zijn reeds voorzien van een ballastbed voor twee sporen. De bouwpakketten zijn onderling uitwisselbaar zodat u zelf de uiteindelijke lengte kunt bepalen.