Hoe breng ik het beste modelspoor gras en ander strooimateriaal aan op mijn baan?

Strooimateriaal aanbrengenDe vraag hoe men het beste gras en ander strooimateriaal aan kan brengen op de modelspoorbaan komt regelmatig langs. Met name de vraag welke lijm er het beste gebruikt kan worden is iets dat veel modelspoorliefhebbers bezig houdt.

Als ik de de vraag beantwoord, leg ik vaak niet alleen uit welke lijm ze hiervoor het beste kunnen gebruiken maar ook hoe ze nu het mooiste resultaat krijgen. Omdat vast niet iedereen deze vraag durft of wilt stellen zal ik op deze pagina het geheim van de smit uit de doeken doen. Want behoefte aan tips en trics is er in de modelspoorwereld altijd.

Welke modelspoor strooimateriaal is het meest geschikt.

Eigenlijk heeft tegenwoordig elk modelspoor scenery merk hun eigen collectie strooimaterialen. Zelf vind ik de stroomaterialen van Busch het beste. Niet alleen is er echt heel veel keus in kleur ook is er een groot aantal verschillende vormen en soorten beschikbaar.

Zelf werk ik het liefst met een combinatie van vezels en fijn strooigoed. Ook is er foliage en vlokken verkrijgbaar, deze herkent u waarschijnlijk wel van de kleine bloemvlokken die bij veel bouwpakketten zitten. Busch heeft ook op het gebied van foliage en vlokken veel soorten en kleuren in haar assortiment. Foliage is het beste te gebuiken voor het zelf maken van bomen en voor het aanbrengen van kleine begroeingen. Ikzelf gebruik bij het modelleren van graslandschappen ook altijd een paar vlokken voor een net wat realistischer effect.

Het recept oftewel de beste combinatie van strooimaterialen voor het aanbrengen van een graslandschap.

Terug naar de verschillende strooimaterialen van Busch. Als ik aan de slag ga gebruik ik ongeveer zo'n 6 verschillende materialen. Een deel hiervan is voor de ondergrond en het andere deel voor het creeren van realistische graseffecten. Voor de ondergrond gebruik ik meestal deze fijne strooimaterialen van Busch:
BUSCH STROOIPULVER D.GR. 7041
BUSCH STROOIPULVER MIDDELGR. 7043
BUSCH STROOIMAT. GEEL/GROEN 7052

Daarboven op komen meestal een paar stukjes foliage, dit creert al meteen een wat realistischer effect:
BUSCH FOLIAGE MEIGROEN 7341
BUSCH FOLIAGE MIDDELGROEN 7342

Hierna begint pas het echte werk en hiervoor gebruik ik verschillende kleuren grasvezels:
BUSCH WILD GRAS VLOKKEN MEIGR. 7371
BUSCH WILDGRAS KORENVELD VLOKKEN 7372
BUSCH WILD GRAS VLOKKEN DK.GR 7370 

Het voorbereiden van de ondergrond voor het strooimateriaal.

Nu gaan we echt aan de slag en neem ik u stap voor stap mee in het proces zoals ik altijd een mooi graslandschap modelleer op de baan. Natuurlijk kunt u hiervan afwijken en zo uw eigen inbreng toevoegen. Zoals bij veel modelspoorprojecten leert men aldoende en is het zeker aan te raden om eerst het e.e.a. te proberen op oude stukjes ongebruikt hout. 

Over hout gesproken, veelal is dit direct de ondergrond van het gedeelte wat we gaan bestrooien. Is dit niet het geval maar is uw ondergrond straks een berglandschap van gips dan kunt u ook gewoon aan de slag gaan met deze tips.

Als eerste dienen we de ondergrond te schilderen in een licht groene kleur. Dit kan gewoon met matte verf en is ter voorkoming van het doorschijnen van de ondergrond door de nog aan te brengen graslaag. Maak niet te fout om het te donker te doen, het donkerder maken kan straks prima met de strooimaterialen van Busch. Wacht pas totdat de verf droog is om verder te gaan met de volgende stap.

Nadat we de ondergrond groen gekleurd hebben kunnen we aan de slag met het aanbrengen van de lijm. Zorgt ervoor dat alles klaar staat zodat u direct aan de slag kunt met strooien. Als lijm gebruiken we hiervoor de BUSCH LIJM VOOR STROOIMATERIAAL 7593. Deze lijm lijkt op houtlijm en zal doorzichtig opkleuren. Voordeel t.o.v. gewone houtlijm is dat er bij deze lijm een pipetje is meegeleverd, ideaal voor het naderhand aanbrengen van lijm voor struiken etc. Smeer de ondergrond met de lijm goed dekkend in.

Tijd voor het aanbrengen van het strooimateriaal op uw modelspoorbaan.

Faller Gras-FixAls de lijm is aangebracht op de ondergrond kunnen we beginnen met het losjes strooien van de Busch fijne strooimaterialen. Zelf begin ik altijd met de donkerste en eindig met de lichtste kleur. Bij het strooien van de ondergrond is het belangrijk om vooral niet dekkend te strooien, we willen immers ook nog de grasvezels aanbrengen.

Strooi per kleur op afwisselende plekken en laat hier en daar gaten open zodat de verschillende kleuren duidelijk zichtbaar zijn. Op een grasveld zie je immers ook stukken licht en stukken met donker gras elkaar afwisselen. Strooi hierna een paar bolletjes foliage over het bestrooide gedeelte.

Nadat het geheel losjes met het fijne strooimateriaal en stukjes foliage is bestrooid wordt het tijd om met de vezels aan de slag te gaan. Voor het beste resultaat heb je hiervoor echt de FALLER GRAS-FIX of ander statisch strooiapparaat nodig. De FALLER GRAS-FIX zorgt ervoor dat de lijm statisch geladen is en zo de vezels rechtop blijven staan. Enkel door het op deze manier te doen krijg je een realistisch graseffect. 

Strooi ook deze keer de verschillende grasvezels met de grasfix uit over het oppervlak. Ook nu laat je een paar gaten open zodat je deze op kunt vullen met een andere kleur. Uiteindelijk moet het met de verschillende strooivezels bij elkaar deze keer wel dekkend zijn. Gebruik de FALLER GRAS-FIX net zo lang totdat de vezels rechtop blijven staan in de lijm. Hierna laat je het ongeveer een dag drogen.

De overtollige strooimaterialen weghalen

Na een dag drogen is het tijd om de overtollige strooimaterialen weg te halen. Een handige tip die ik wel eens heb gekregen is om dit met een kruimeldief en een oude panty te doen. Doe de oude panty over de mond van de kruimeldief en zuig zo het overtollige materiaal op. Dit materiaal kun je op deze manier later weer opnieuw gebruiken.

Is het resultaat nu naar wens dan kun je aan de slag gaan met het aanbrengen van kleine details zoals bloemvlokken, kleine struiken etc. Is het nog niet helemaal naar wens dan kun je altijd nog wat extra strooimateriaal aanbrengen. Gebruik hiervoor de pipet bij de BUSCH LIJM VOOR STROOIMATERIAAL 7593 of de BUSCH LIJMSPRAY SPUITBUS 7000.