Hoe maak ik nu echte bergen op mijn modelspoorbaan?

Bent u ook een liefhebber van realistische bergpartijen op uw baan? U bent er dan vast wel achter gekomen dat dit nog best ingewikkeld is. Ongetwijfeld bent u al aan de slag gegaan met papier-maché of zelfs al met dun gaas en gips. Nadat het gips of papier-maché gedroogd is heeft u wel de contouren van een berg maar mist er toch hier en daar wat realistische details. In het echt is een berg namelijk nooit glooiend. Er steken altijd wel rotsen en rotspartijen uit. Nu is het natuurlijk altijd mogelijk om met verf deze rotspartijen na te bootsen. Toch kun je met zelfs de fijnste kwast niet de structuur van rotsen namaken.

Er is een oplossing

Gelukkig is er sinds kort een oplossing bedacht door de modelspoorfirma Noch. Sinds 2017 heeft Noch namelijk een mallen systeem op de markt voor echte rotsen. Met deze mallen zijn er tot wel 6 verschillende rotsvormen te maken van elk 24 bij 12 cm. De rotsen hebben dezelfde look en feel als rotsen uit het echte voorbeeld. Voor meer detail plaatst u een aantal van deze rotsen in uw bergwand. Na drogen van de ondergrond kunt u aan de slag met verf. Door zwart met bruine waterverf met veel water uit te vloeien krijgt u fantastische rotsen die bijna niet te onderscheiden zijn van het grote voorbeeld.

Noch rots mallenHoe werkt het rots systeem van Noch?

Met de nieuwe NOCH PROFI-gietmassa (onderdeelnr. 60918) vult u de mallen. Deze gietmassa zorgt ervoor dat u na enkele uren wachten uitzonderlijke rotsen, rotswanden en rotsformaties tot uw beschikking heeft. U kunt naar gelang uw eigen voorkeur oneindig vaak de verschillende mallen hergebruiken. Dit maakt het systeem dan ook zeer kosteneffectief. De vormen hebben een speciale interne coating, waardoor het gemakkelijker wordt om de stenen na het uitharden te vormen. De verpakking van de vormen is ook ontworpen om tegelijkertijd als een stabiel gegoten frame te dienen. Dit frame wordt onder de rotsvorm geplaatst voor stabilisatie. Dan kun je ze gewoon uitgieten met PROFI-gietmassa.

Verhouding van de Noch Profi gietmassa

De speciale NOCH PROFI-gietmassa kan gemakkelijk worden gemengd in een verhouding van 1: 3 met water. Bij het uitgieten in de mal is het belangrijk dat er geen bellen worden gevormd. De kleur van de gietmassa na het uitharden is wit. 1000 g PROFI-gietmassa geeft ongeveer 800 ml gietbare massa. In de volgende tabel kunt u zien welke vulvolumes de respectieve steenmallen hebben en kunt u dus berekenen hoeveel PROFI-gietmassa u nodig hebt:

61230 Rotsvorm »Zugspitze« 350 ml
61231 Rotsvorm »Alpspitze« 250 ml
61232 Rotsvorm "Hochvogel" 150 ml
61233 Rotsvorm »Widderstein« 150 ml
61234 Rotsvorm "Mittagsspitze" 150 ml
61235 Rotsvorm »Rode wand« 200 ml

Hoogtepunten van het NOCH Rock Casting System:
· Betaalbaar: giet een willekeurig aantal rotsen uit elke vorm
· Perfect gevormd: PROFI-gietmassa voor de beste structuur
· Slim: gietijzeren frame maakt gelijkmatig gieten van de mal mogelijk
· Innovatief: speciale binnencoating voor eenvoudigere verwijdering
· Superrealistisch: naar wens inkleuren met natuurlijke kleuren

Wilt u zelf aan de slag? Bestel de Noch gietmassa en een mal naar keuze en maak uw beste berglandschap ooit.