functiedecoderToen ik net startte met het verkennen van de mogelijkheden om mijn nieuwe modelspoorbaan te digitaliseren kwam ik al snel terecht bij de decoders voor mijn locomotieven. Want welke decoder had ik nu precies nodig. Er bleken verschillende decoders te zijn waaronder de locdecoder en de functiedecoder. Om de vraag te beantwoorden wat nu het verschil is tussen locdecoders en functiedecoders is het van belang om eerst te weten wat een digitale decoder nu precies doet. 

Wat zijn digitale modelspoor decoders?

Digitale modelspoordecoders zijn elektronische bouwstenen voor de locomotief. Deze digitale decoders zetten het digitale signaal om naar bruikbare signalen voor de locomotief. De signalen lopen vanuit de digitale centrale zoals bijvoorbeeld de Intellibox via het spoor naar de locomotief.

Locdecoder

Deze decoders kunnen in een locomotief worden ingebouwd. De decoder stuurt minimaal de motor aan en geeft aan of deze de snelheid moet behouden, afremmen of versnellen. Bij sommige decoders worden naast de motor ook andere functies aangestuurd zoals verlichting of geluid. De benodigde decoder voor het ombouwen van uw locomotief hangt af van het type centrale (Motorola of DCC), het type motor (gelijk of wisselstroom) en de benodigde motorstroom. Wilt u weten welke decoder het beste bij uw locomotief past? We hebben hier een duidelijk overzicht van alle Uhlenbrock Decoders

Functiedecoders

Deze decoders sturen in tegenstelling tot de locomotiefdecoders niet de motor van de locomotief aan. Zoals de naam al zegt stuurt deze andere functies aan in de locomotief. U kunt hierbij denken aan het aansturen van de hoorn, fluitje, rook of de elektrische wagonkoppeling. De uitgangen van de diverse functiedecoders kunnen geschakeld worden a.d.h.v. de rijrichting van de locomotief. Daarnaast kunnen de functies gedimd of gebruikt worden als interval. 

Nieuwe functiedecoders ondersteunen zelfs Function Mapping. Hiermee kunt u functies automatisch laten schakelen a.d.h.v. het rijgedrag van de locomotief zoals het fluitje wanneer de locomotief optrekt. Een functiedecoder is vaak direct aan te sluiten op een locdecoder. Tegenwoordig zijn er steeds meer decoders op de markt die beide combineren.