Car System Digitaal met ontvangersHet Faller Car Systeem Digitaal is volledig gebaseerd op het analoge Car System van Faller. Om de werking en het verschil te begrijpen is het dus van belang om te weten hoe het analoge systeem precies werkt. In drie blogartikkelen zullen we u in begrijpende taal het verschil tussen het Faller Car System Digitaal en het analoge systeem aan u uitleggen. Daarnaast zullen we dieper ingaan op de mogelijkheden van digitaal.

Lees: Car System Analoog uitgelegd
Lees: Car System Digitaal uitgelegd
Lees: Car System: Het verschil tussen analoog en digitaal

Het is tijd voor iets nieuws
Bij complexe wegennetten is het dus mogelijk om alles analoog via de computer aan te sturen het systeem is echter verre van accuraat. Daarnaast is het onmogelijk om de voertuigen te voorzien van richtingaanwijzers en remlichten. En over optrekken en afremmen hoeven we al niet eens te beginnen. Kortom het was voor Faller tijd voor een volledig systeem. Een systeem die alle tegenwoordige digitale mogelijkheden met elkaar combineert in een gebruiksvriendelijk systeem. Dit systeem kennen we nu als het Faller Car System Digitaal.

Bus met verlichting Car Sytem digitaalDe basis van het Car System Digitaal
Het Car system digitaal is volledig gebaseerd op het analoge Car System. Het grote verschil bij digitaal is dat het systeem voor de positiebepaling werkt op basis van GPS. Boven de baan plaatst u minimaal 3 ontvangers. Deze ontvangers worden door Faller satellieten genoemd. De satellieten zijn verbonden aan de Car System Master welke weer verbonden is aan de computer met de Car System Digitaal software.

In alle digitale voertuigen zit een kleine zender en ontvanger die continue communiceert met de satellieten. Op deze manier bepaalt de software de positie van het voertuig op de baan. Daarnaast communiceert het voertuig ook steeds met de Car System Master. Via de Master krijgt het voertuig opdrachten zoals het aanpassen van de snelheid, het laten werken van de richtingaanwijzer of remlichten. Maar ook het aanzetten van de zwaailichten en sirenes gaat via de Master.

Het maken van scenario’s
De Car System Digitaal software is een aangepaste versie van Win-Digipet. Deze versie is speciaal gemaakt voor Faller. Met dit systeem kunt u zelf per voertuig een standaard route bepalen. D.m.v. scenario’s kunt u in bepaalde gevallen een voertuig laten afwijken van de standaard route. U kunt hierbij denken aan een brandweerscenario of een scenario voor een bushalte. Deze scenario’s kunt u laten afspelen op basis van een tijdinterval of alleen wanneer een bepaalde situatie zich voordoet op een baan. U kunt hierbij denken aan het stoppen voor een spoorwegovergang wanneer er een trein passeert.

Lees verder over de grote verschillen tussen analoog en het digitale Car System van Faller