Welke 3 manieren zijn er om de Faller rijdraad aan te brengen.

U heeft er vast wel eens over nagedacht om uw baan uit te breiden met het Faller Car System. Wellicht heeft u al een startset in uw bezit, maar ziet u er tegenop om de baan te installeren. Veruit het meeste werk van het Faller Car System is het maken van de baan en daarmee ook het aanbrengen van de rijdraad in het wegdek. Voor het aanbrengen van de rijdraad zijn er grofweg 3 manieren.

- Laser Streets
- Frezen
- Opbouwmethode

Methode: Laserstreets

Veruit de makkelijkste oplossing om de rijdraad aan te brengen is d.m.v. de vooraf gemaakte Laser Streets. De Laser Streets van Faller zijn reeds gemaakte wegonderdelen voorzien van een gleuf voor de rijdraad. De Laser Streets legt u als puzzelstukken eenvoudig in elkaar. Voor elke toepassing zoals wissel, kruispunt, keerlus zijn er wel Laser Streets door Faller ontwikkeld.
Bijkomend voordeel is dat de breedte, radius en positie van de rijdraad al van tevoren zijn vastgelegd. Met de Laser Streets is uit de rijdraad breken van het Car System voertuig beperkt tot het minimale.

Na neerleggen en vastmaken van de Laser Streets op de ondergrond hoeft u alleen nog maar de rijdraad aan te brengen. De rijdraad legt u eenvoudig in de reeds voorbereide gleuf in het midden. Houdt u er bij bochten rekening mee dat u de uiterste gleuf gebruikt zodat uitzwenkende bussen netjes in het midden van de weg blijven. Fixeren kan met een druppel secondelijm om de 20 cm.

Het aanbrengen van de Faller wegdekmortel
Na het aanbrengen van de rijdraad kunt u verder met de Faller wegdekmortel. De wegdekmortel mengt u in de verhouding 2 delen mortel 1 deel water. Met deze wegdekmortel fixeert u de rijdraad in de ondergrond en werkt u de oneffenheden weg. Nadat de mortel gedroogd is schuurt alles ligt op totdat de rijdraad weer zichtbaar is. Maak met een licht vochtig vetvrije doek het wegdek schoon en breng hierna de speciale Faller wegdekverf aan.

Methode: Frezen

De meeste vrijheid heeft u met de Faller groevenfrees. U kunt nu namelijk zelf uw eigen baanverloop bepalen. Pas echter wel op want bij een te scherpe bocht breekt een Car System voertuig makkelijk uit. Gebruik als minimale radius 130 mm.

Als ondergrond adviseert Faller om 3 mm dik multiplex te gebruiken. U kunt ervoor kiezen om de wegen hieruit te zagen maar ook om de gehele plaat als ondergrond voor uw baan en scenery te gebruiken. Multiplex heeft als voordeel dat het beperkt krimpt en uitzet bij temperatuurwisselingen.

Maak voor het frezen gebruik van de Faller groevenfrees. Frezen met andere hulpmiddelen is mogelijk alleen wordt de kans dat de rijdraad te diep in het wegdek ligt veel groter. Het gevolg kan zijn dat het voertuig op verschillende plaatsen uitbreekt omdat de rijdraad te diep ligt.

Nadat u de ruimte voor de rijdraad gefreesd heeft is het weer tijd om de rijdraad aan te brengen. Dit gaat op dezelfde manier als bij de Laser Streets.

Methode: Opbouw met wegdekmortel

De laatste variant is de opbouwmethode i.c.m. de Faller wegdekmortel. Bij deze methode komt de rijdraad op ondergrond te liggen i.p.v. gefreesd. Aan beide zijdes van de weg brengt u ook een rijdraad aan. De rijdraad fixeert u op meerdere punten met secondelijm. Nadat de rijdraden goed vastliggen maakt u met de wegdekmortel en een brede plamuurspatel het wedek. Zo komt het wegdek met daarin in het midden de rijdraad verwerkt verhoogd op uw baan te liggen.

Belangrijk om bij deze methode goed rekening te houden met de sensoren, wissels en stopplaatsen. Deze dienen dan ook iets verhoogd aangebracht te worden.

Tips

- Onderbreek de rijdraad elke meter om te voorkomen dat bij het uitzetten van het materiaal de rijdraad strakgetrokken wordt.
- Test regelmatig of het voertuig niet uit de baan breekt. Na het aanbrengen van de rijdraad kunt u met een A4 papier welke u op de rijdraad legt eenvoudig testen of de bochten niet te scherp zijn.
- Na het aanbrengen van de rijdraad is het tijd om deze te fixeren met de Faller wegdekmortel. Breng de mortel zeer dun aan. Deze dient alleen om het wegdek glad te maken en de rijdraad te fixeren.
- Schilder het wegdek alleen met de Faller wegdekverf. Deze bevat een speciale korrel waardoor de banden niet slippen.
- Denk goed na waar de wissels en sensoren komen. Het achteraf aanbrengen is lastig omdat er een stuk rijdraad verwijderd moet worden op de plaats waar de sensor of wissel komt.