Piko Hondekop model trein van de NS

NS Hondekop groenAls modelspoorvrienden onder elkaar is er natuurlijk een treinstel welke er met kop en schouders boven uitsteekt. De Mat ’54. Overigens vaak aangeduid als Hondekop.

Het eerste treinstel van de Mat ’54 is in 1954 bij diverse firma’s besteld waaronder werkspoor in Utrecht. Van de Hondekop zijn 141 treinstellen verschenen verdeeld over twee en vierwagenstellen. De laatste is in 1962 van de band gerold. De bijnaam hondekop dankt het treinstel aan de kenmerkende neus van de Mat ’54. Dankzij de neus waren de machinisten tijdens een botsing beter beschermd.

Groene hondekop
Toen NS de trein in 1954 bestelde was de huiskleur groen. Om deze rede zijn de eerste generatie hondekoppen dan ook in een groen kleur afgeleverd. Later in 1968 is de eerste groene hondekop overgeschilderd in de nieuwe huiskleur geel. Het duurde nog tot 1980 voordat alle Mat ’54 treinstellen van een gele kleur waren voorzien.

Blauwe hondekop.
Minder bekend is dat de Hondekop ook gereden heeft in een blauwe kleur. Deze Mat ’57 treinstellen waren onderdeel van de Beneluxdienst tussen Amsterdam en Brussel. Op dit traject hebben tussen 1657 en 1986 enkel twee wagenstellen gereden. Specifiek aan deze blauwe Mat ‘57 zijn de beige strepen aan de beide zijkanten van het treinstel. Uiteindelijk is de laatste blauwe Mat in 1986 op het internationale spoor vervangen door nieuwe intercityrijtuigen van de NS. 

Hondekop van Piko

Gele NS HondekopAls liefhebber kan een modeltrein van de Hondekop op uw spoor natuurlijk niet ontbreken. Piko heeft in haar Hobbyprogramma al jaren een groot assortiment aan verschillende Hondekop treinstellen beschikbaar. Deze zijn leverbaar in zowel schaal H0 als N en voorzien van een gele en groene kleur. De blauwe beneluxtrein is er enkel in schaal H0.

Krachtige motor
Net zoals elke modeltrein van Piko in schaal N of H0 zit het onder de motorkap wel snor. Alle treinstellen zijn voorzien van een krachtige motor met vliegwielen. Deze motor garandeert uitstekende rijeigenschappen en voldoende trekkracht. Daarnaast is het front en sluitsein voorzien van een automatische schakeling zodat deze netjes wisselt. Bij de schaal N treinstellen is tevens de binnenverlichting voorzien.

Digitaal of analoog
Standaard is de PIKO Hondekop van de NS uitgevoerd als analoge modeltrein met een voorbereiding voor digitaal. Om de Hondekop digitaal uit te rusten hoeft u enkel de PIKO Smartdecoder 4.1 aan te sluiten op de voorbereide PluX 12 stekker. Ook geluid is mogelijk in deze Hondekop in combinatie met de PIKO Smartdecoder 4.1. De benodigde PIKO Sound-Modul sluit u aan op de Piko Smartdecoder.

Digitaliseren uitbesteden?

Bent u niet zo technisch? Ook wij kunnen het treinstel voor aflevering digitaliseren of voorzien van sound. Via mail kunnen we u eenvoudig een prijsopgaaf geven. Als u liever meteen digitaal start dan is de H0 groene Hondekop digitale startset met smartcontrol wellicht geschikt.