NS 2400 serie hemelsblauwDe NS 2400 serie als fenomeen op het spoor

Als echte treinliefhebber is de 2400 serie van de NS natuurlijk een bekend fenomeen. Deze typische diesellocomotief is tot in het begin van de jaren 90 te zien geweest op het spoor.

De NS serie 2400 is aangeschaft in het begin van de jaren 50 als vervanging voor de nog aanwezige stoomlocomotieven. De serie 2400 diesellocomotieven zijn niet speciaal voor de NS ontworpen. Het zijn locomotieven van het Franse Alsthom welke voornamelijk werden ingezet in de Franse koloniën.

De eerste NS 2400 dieselloc
De eerste dieselloc van de 2400 serie rolde in 1954 van de band. In de beginjaren werden de 2400 locs ingezet voor zowel goederen als passagiersvervoer. Later is dit veranderd naar enkel goederenvervoer. Voor het vervoer van goederen werden de locs veelal in treinschakeling gebruikt. In eerste instantie met twee locs en vanaf 1970 ook met drie.

Kleuren van de NS 2400
De 2400 loc van de NS heeft een waar kleurpalet aan kleuren gehad op zijn kap. In eerste instantie zijn de locs in de bekende hemelblauwe kleur afgeleverd. Later is dit al snel aangepast naar de kleur roodbruin. Vanaf begin jaren 70 werden alle diesellocs van de 2400 serie overgeschilderd naar de huidige huisstijl, geel grijs.

De NS 2400 van Piko

Een loc met zoveel geschiedenis als de 2400 is natuurlijk het perfecte model om toe te voegen aan uw modelspoorbaan. Piko heeft ervoor gekozen om de 2400 te maken in schaal N. Voor elke variant, geel grijs, roodbruin en hemelsblauw is er een analoog of digitale uitvoering met sound.

De Piko NS 2400 is een indrukwekkende miniatuurkopie van het origineel. Met name de realistische gravures op de locomotiefbehuizing en draaistellen trekken de aandacht. Een ander opvallend kenmerk van deze roodbruine NS 2400 loc van Piko zijn de filigranen leuningen van echt metaal.

Roodbruine loc in het SpoorwegmuseumKrachtige motor onder de kap
Net zoals elke modeltrein van Piko in schaal N is deze loc onder de motorkap voorzien van een krachtige motor met vliegwielen. Deze motor garandeert uitstekende rijeigenschappen en voldoende trekkracht. Het front en sluitsein is voorzien van een automatische schakeling zodat deze netjes wisselt.

Digitaal of analoog

Standaard is deze NS loc van Piko uitgevoerd als analoge modeltrein met een voorbereiding voor digitaal. De digitale variant van deze 2400 is echter ook direct uitgerust met een sounddecoder. De ingebouwde digitale sounddecoder is geschikt voor DCC, RailComPlus, Motorola, Selectrix en M4. De luidspreker is afgestemd op de Rh 2400 en zorgt voor een krachtig geluid.

Veel locgeluiden en functies kunnen afzonderlijk worden opgeroepen. Alleen het rijgeluid is bij de digitale variant ook mogelijk in analoge modus.