Modelspoorbaan ontwerpenBent u wel eens begonnen aan een modelspoorbaan waarbij u tijdens het bouwen al spijt had van het gekozen thema of sporenplan?

Fallerstore neemt u mee aan de hand van een aantal handige tips. Dus begint u met het ontwerpen van een modelspoorbaan of heeft u plannen om helemaal opnieuw te beginnen dan is het belangrijk om rekening te houden met onze tips voor een perfect baanplan. Fallerstore heeft de 5 beste tips voor u op een rij gezet. Deze tips zorgen voor gegarandeerd veel plezier aan uw modelspoorbaan voor de aankomende jaren.

Maak een lijst met wat u terug wilt zien op uw modelspoorbaanTip 1: Bepaal voor u zelf wat u leuk vind aan modelspoor

Wat  vind u nu eigenlijk het leukst om te doen met uw modelspoorbaan? Deze vraag is niet voor iedereen gelijk en dat maakt deze hobby gelijk ook zo uitdagend. Sommige modelspoorders onder ons vinden het heerlijk om urenlang bezig te zijn met scenery en het uitwerken van details terwijl anderen weer veel plezier halen uit het rangeren van treinen.

Het beste kunt u alle punten opschrijven die u leuk vind aan uw modelspoor hobby. U kunt hier bij denken aan een rangeerterrein, rijden van een dienstregeling tussen verschillende stations of bijvoorbeeld het uitwerken van kleine details die uw bezoeker kunnen verassen.

Bepaal daarna welke punten u het belangrijkst vind en schrijf deze onder elkaar van belangrijk naar minder belangrijk. Op deze manier heeft u nu al een aardige indicatie wat er voor u belangrijk is om te realiseren op uw nieuwe modelspoorbaan.

Bepaal nu welke punten u definitief terug wilt zien op uw modelspoorbaan en welke punten eventueel komen te vervallen. U dient hierbij uiteraard rekening te houden met de beschikbare ruimte, beschikbare tijd en wellicht het al aanwezige modelspoor materieel.

Neem een locatie als voorbeeld voor uw modelspoorbaanTip 2: Stel een locatie als voorbeeld voor uw modelspoorbaan

Nu u uw lijst beschikbaar heeft met de punten die u zeker terug wilt zien op uw nog te ontwerpen modelspoorbaan kunt u aan de slag met de vormgeving van uw modelspoorbaan. U heeft wellicht al een aantal scenes in uw hoofd zitten en het is nu belangrijk om deze uit te werken. Het makkelijkst kunt u dit doen door een bestaande locatie te kiezen. Dankzij een bestaande locatie kunt u foto's maken, deze bezoeken en nabouwen. Een locatie kan zich bijvoorbeeld bevinden dicht bij uw huis, op uw vakantieadres of wellicht zelf bepaald aan de hand van foto's op internet.

Bepaal welke details u terug wilt zien op uw modelspoorbaan

Tip 3: Maak foto's van deze locatie

Nu u uw locatie heeft bepaald kunt u aan de slag gaan met fotograferen. De foto's die u maakt kunnen u helpen bij het maken van scenes doordat u een perfect voorbeeld heeft. Dankzij deze foto's kunt u dus bepaalde details of onderdelen van uw modelspoorbaan tot in detail uitwerken.

Tip 4: Bepaal voor u zelf welke details u wilt laten terugkomen op uw modelspoorbaan

Op elke locatie zijn wel details te vinden die het begin kunnen zijn van een schitterende modelspoor scene. Als u een tafereel bijvorbeeld een markt een mooie toevoeging vindt voor uw modelspoorbaan maak hiervan dan foto's Dezze foto's helpen u later om dit detail of tafereel tot in detail na te maken op uw modelspoorbaan.

Ontwerp uw modelspoorbaan ad.h.v. softwareTip 5: Werk uw ideeen uit met modelspoor ontwerp software

Heeft u al uw ideeen uitgewerkt en een lijst gemaakt met onderdelen die u zeker terug wilt laten komen op uw modelspoorbaan dan is het tijd om dit allemaal te gaan uitwerken. Allereerst bevelen wij u aan om het e.e.a. op papier te zetten. U kunt hierbij denken aan de locatie van uw dorp of stad, bergen en het sporenplan. Een sporenplan maken op papier is namelijk makkelijker dan met software.

Zodra u uw sporenplan op papier heeft gezet samen met alle scenes en landschappen dan is het tijd om dit uit te werken in ontwerp software voor modelspoor. Er zijn hiervoor diverse software pakketten beschikbaar welke qua prijs varieren van gratis naar rond de € 130 euro. Elk software pakket heeft zo haar voor en nadelen, aan de hand van diverse demo versie's kunt u het meest geschikte software pakket bepalen. Dankzij deze software pakketten kunt u uw modelspoorbaan uitgebreid testen en eenvoudig zaken toevoegen of verwijderen.